sobota, 2. februar 2013

Prešeren in Julija, Dva mejnika, Beraci - LavricaDRAMA (v obeh pomenih besede) NA LAVRICI

Na običajno februarsko soboto smo v našem interesnem združenju v goste povabili dramsko skupino Kulturno umetniškega društva Pijava Gorica, da nam pred kulturnim praznikom pričara nekaj prazničnega vzdušja.

Priprave so potekale ves teden. Po logističnem delu je sledila še postavitev kulis, ozvočenja in osvetlitve. Dan pred nastopom so igralci opravili še zadnjo vajo, tako da je bilo vse pripravljeno na pričakovani kulturni dogodek.

Da pa sobota ne bo tako običajna, kot je izgledalo, je le nekaj ur pred odprtjem dvorane poskrbelo vreme z močnim sneženjem. Kot bi se odprlo nebo. Zajetne snežinke so v kratkem času povsem ohromile promet. Na ulicah je zavladalo mrtvilo. Bojazen, da bodo ljudje kulturo zamenjali za tople radiatorje, je s prvimi prihajajočimi obiskovalci ugašala.

Do začetka predstave se je dvorana že dodobra napolnila. Prisotni so začeli pogledovati na uro in točno ob 18.30 so luči ugasnile. Po nekaj minutah čakanja, da se odstrejo zavese, je odjeknila grenka vest, da ugasnjene luči ne napovedujejo začetka predstave, temveč dejstvo, da je zmanjkalo elektrike. Minute so v iskanju rešitve hitro tekle, obiskovalci pa so v popolni temi tiho čakali na razplet. Po kratkem usklajevanju z režiserjem in ekipo je padla odločitev. Predstava se bo, čeprav močno okrnjena, tudi brez elektrike začela. Pri Grandvidu so nam odstopili sveče in hitra preobrazba odra je nakazovala na skorajšnji začetek. Vendar pa tako nepričakovano, kot so luči ugasnile, so se v naslednjem trenutku tudi prižgale. Vzdih olajšanja in močan aplavz publike je to pozdravil in napovedal začetek težko pričakovane predstave.

Tridesetčlanska ekipa je tudi zaradi nepričakovanih zapletov dala vse od sebe. Čudovito prepletanje treh zgodb je dopolnjevala skrbno pripravljena tonska podlaga in nevsiljiva osvetlitev. Začetek je bil s »Prešernom in Julijo« namenjen našemu največjemu pesniku in interpretaciji enega njegovih intimnih trenutkov. Nadaljevalo se je z »Dvema mejnikoma«, kot so Križ, Kraž, Zveriga, Polona in Marjana, ki so z medsosedskimi zdrahami obrnili ogledalo tudi med vse nas. Konec pa je bil namenjen »Beračem«, ki so s komičnimi prizori z romanja uspeli do solz nasmejati občinstvo.
Rek Konec dober vse dobro je ta večer še posebej veljal. Po kakovostni dramski predstavi smo se ob skromni pogostitvi pomešali med nastopajoče in publiko ter si bili enotni, da se na takšni prireditvi še vidimo.

Posebna zahvala gre poleg mnogoštevilne ekipe še predsedniku KUD Pijava Gorica Franciju Pavlinjeku, ki je dramsko skupino pripeljal na Lavrico, in režiserju Pavlu Cimpermanu, ki je z visoko profesionalnostjo kljub mnogim nepričakovanim zapletom predstavo pripeljal do konca.

Interesno združenje Naša Lavrica
Bojan Božič
Foto: Peter Nose

Ni komentarjev: